T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
DENİZLİ / MERKEZEFENDİ - Merkezefendi Halk Eğitimi Merkezi

Sık Sorulan Sorular

Yaygın eğitim faaliyetleri ile ilgili sıkça sorulan sorulara ilişkin açıklamalar.

FALİYETLERİZ VE HİZMETLERİZ

HAKKINDA KISA SORU VE CEVAPLAR

 

Halk Eğitim Nedir?

Yaygın eğitim programları veya kısa süreli ve kademeli eğitim uygulayarak ekonomimizin gelişmesi doğrultusunda ve istihdam politikasına uygun meslekleri edinmeleri için yaş, eğitim seviyesi ve cinsiyet farkı gözetmeksizin bireyleri, meslek sahibi, ortak kültürün gönüllü temsilcisi, katılımcı, paylaşımcı ve üretken vatandaş olarak yetiştirmek amacıyla yer ve zamana bağlı olmaksızın genel, mesleki ve teknik eğitim kursları düzenlenmektedir.

Yaygın Eğitim Nedir?

Herhangi bir zamana, yaşa, mekana, eğitim durumuna bakmaksızın, ihtiyaç durumuna uygun programlarla kendine özgü yönetmeliklerle yapılan eğitimdir.

 

Kurslar Nerelerde Açılır?

Merkez binalarında, Ceza infaz kurumlan ve tutukevlerinde, il, ilçe, belde, köy ve mahallelerde eğitim için sağlanan yerlerde, Rehabilitasyon merkezlerinde, Kamu veya özel kuruluşlara ait yerlerde, Örgün eğitim, öğretim kurumlarına ait binalarda, Gezici olarak hazırlanan mobil eğitim araçlarında, Merkezlerce uygun görülen diğer yerlerde kurslar açılır

Devam Eden Kurslara Nasıl Kayıt Olabiliriyim?

Başlamış olan kursun modül ve kurs süresinin 1/5 i tamamlanmamış, yani kursun kayıt

süresi dolmamış ise kayıt olabilirsiniz.

 

Kursların Açılması İçin Gerekenler

Merkezlerce kurslar en az 12 kursiyerin katılmasıyla düzenlenir. Okuma yazma, özel eğitim gerektiren bireylere, koruma altındaki bireylere, sokakta çalışan veya yaşayan çocuklara, rehabilitasyon merkezlerinde ve hastanelerde yatan' kişilere, tutuklu ve hükümlülere, 3/7/2005 tarihli ve 5402 sayılı Denetimli Serbestlik ve Yardım Merkezleri ile Koruma Kurulları Kanunu kapsamında düzenlenen kurslar ile unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarının yaşatılmasına yönelik ve döner sermaye işletmesi bünyesinde düzenlenecek kurslarda kursiyer sayısı dikkate alınmaz.

Kursa Devam Zorunlu mudur?

a) Düzenli olarak kursa devam etmek zorundadırlar. Özürlü ve özürsüz devamsızlıkların toplamı kurs süresinin 1/5 ini geçemez,

b) Modüler öğretim programının uygulandığı kurslarda, kazanılmayan ve devam edilmeyen modüllerden devamsız ve başarısız sayılırlar. Daha önce başarısız oldukları kursa tekrar veya diğer kurslara devam etmek istemeleri hâlinde eğitim aldıkları ve başarılı oldukları modüllerden muaf tutulurlar.

 

Açılan Kurslardan Nasıl Haberim olur? Nasıl Başvurabilirim?

Kurslar genellikle taleplere ve ihtiyaca göre düzenlendiği için değişkendir ve kesin bir tarihe bağlı değildir. Talep edeceğiniz kursun katılma şartlarını taşıyorsanız, internet sitemiz veya kurumumuzdan edinebileceğiniz başvuru kayıt formumuzu, eksiksiz ve doğru olarak doldurup kuruntumuza ulaştırdığınızda başvurunuzu yapmış olursunuz. (Özel statü gerektiren kurslarda ayrıca istenen belgeleri tamamlamanız istenebilir) Katılmak istediğiniz kursa başvurunuzu yaptıktan sonra, kursun açılma şartları kurum tarafından yerine getirilerek başvuru sırasında verdiğiniz telefona kısa mesaj ile bildirilir.

 

Kurslara Nasıl Kayıt Olabilirim?

     Kursa devanı edeceklerde, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olma şartı aranır. Haymatlos (ülkesi belli olmayan) veya mülteci durumundaki yabancılar, Türkiye'de çalışma izni verilen yabancılar, yabancı misyon şefliklerinde veya uluslararası kuruluş temsilciliklerindeki görevliler ile Türk vatandaşlığını kazanmış olup. Sonradan Bakanlar Kurulundan Türk vatandaşlığından çıkma izni alarak yabancı bir devlet vatandaşlığı hakkını kazanan kişiler ve bunların birinci derecede yakınları kurslara devam edebilirler. Bunlarla ilgili işlemlerde Mesleki ve Teknik Eğitim Yönetmeliği ile Türkiye'de öğrenim gören yabancı uyruklu öğrencilere ilişkin mevzuat hükümlerine uyulur. Yukarıda belirtilenlerin dışındakiler için mülki amirin izni gerekir. Başvurular, merkezlere bireysel ve toplu olarak doğrudan yapılabileceği gibi bilişim teknolojisi kullanılarak da yapılabilir. Ayrıca merkezlerden uzak yerleşim birimlerinde ikamet edenler, bulundukları yerdeki muhtarlıklar ve Bakanlığa bağlı okul veya kurum müdürlüklerine başvuruda bulunabilirler. Muhtarlık, okul veya kurum müdürlükleri, yapılan başvurulan belirli aralıklarla merkez müdürlüğüne ulaştırır.

 

Kurslar Ne Zaman Açılır?

Kurslar yıl boyunca her zaman açılabilir ve sürdürülür. Kursların haftada kaç saat ve hangi saatte yapılacağı, kurs yeri, kursiyerlerin durumu, uygulanacak program ve sizin uygun talepleriniz dikkate alınarak belirlenir. Etkinlik gerektiğinde hafta sonu, mesai saati dışında akşamları hafta içi sabah ve öğle grupları olmak üzere düzenlenebilir. Bir ders saati süresi 45 dakikadır. Ders saati blok halinde yapılabilir. Buna bağlı olarak dinlenme süresi 5 ya da 15 dakika arasında değişebilir.

 

Katıldığını Kursun Bitirme Belgesini Ne Zaman Alabilirim? Belgemin Hazır Olduğunu Nasıl Öğrenebilirim

 

Kursunuzun bitiminden sonra belgeniz düzenlenip onaya gönderilir. Onay sürecinden sonra belgenizi kurumumuzdan bizzat gelerek alabilirsiniz. Hazır olup olmadığını kurumumuzun ilgili biriminden öğrenebilirsiniz. Ayrıca kursun sorumlu olduğu öğretmeni size ulaşacaktır.

 

Özel Mevzuat Olan Kurslar

          Bakanlık veya diğer bakanlık, kurum ve kuruluşlarla iş birliği hâlinde düzenlenen kurslar, kendi özel mevzuatına göre (Kursiyer kayıtları, kurs açılma şekli, öğretici görevlendirme işlemleri) açılır ve yürütülür

 

Özel Eğitim Gerektiren Bireylere Yönelik Düzenlenecek Kurslar

1.      Özel eğitim gerektiren kişileri mesleki ve teknik ile sosyal ve kültürel alanda bilgi ve beceri sahibi yapmak, onları hayata kazandırmak, üretken bireyler hâline getirmek amacıyla kurslar düzenlenir. Kursların düzenlenmesinde ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliği yapılır.

2.      Özel eğitim gerektiren kişiler için özel sınıf ve gruplar oluşturulabileceği gibi kaynaştırma yolu ile diğer kurslardan da faydalanmaları sağlanabilir.

3.      Bu bireylerin eğitim öğretim hizmetleri 31/5/2006. tarihli ve 26184 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliğinin ilgili hükümleri doğrultusunda yürütülür.

 

Açık Lise Ve Ortaokul Başvuru İşlemleri

     Açık öğretim okullarına yeni kayıtlar, eylül ve şubat dönemleri başlangıcında yapılır. Açık öğretim kurumlarına kayıt yaptıran her öğrenciye kendi işlemlerini (Sınav giriş belgesi, sınav yeri, ders seçimi gibi) internet üzerinden yapabilmeleri için kişiye özel şifre verilir. Bunun dışında kalan iş ve işlemler için kurumumuzun Açık Öğretim bürosundan veya www.aol.meb.gov. 'den detaylı bilgi ve yardım alabilirsiniz.

 

 

 

 

Merkezefendi Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü

Telefon: 0 258 265 64 12

Belgegeçer: 0 258 242 46 68

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.08.2023 - Güncelleme: 17.08.2023 11:41 - Görüntülenme: 685
  Beğen | 0  kişi beğendi